носитисѧ

носитисѧ
НО|СИТИСѦ (18), ШОУСѦ, СИТЬСѦ гл.
1. Быстро, беспорядочно перемещаться, носиться:

подобаѥть же вънимати прилѣжьно подвижению разѹма. и не дати имъ бещиньствьно носитисѧ на неже ключитьсѧ. УСт XII/ХIII, 220 об.; и овѣмъ владѣти. и овомъ владомъ [вм. владомомъ] быти. и не просто оставити носитисѧ. ˫ако и волнамъ сѣмо и онамо. нарѡду мѧтущюсѧ. (φέρεσϑαι) МПр XIV, 62; то же ПНЧ XIV, 112а–б; и ношаше(с) || ковчегъ. верхѹ водъ. (ἐπεφέρετο) Пал 1406, 52вг.

2. Направляться, устремляться:

и тецѣте течениѥ... ѿ землѧ на н҃бо носѧщеисѧ. (φέρоντα) ФСт XIV, 70б;

|| влечься, ввергаться; быть увлекаемым на чтол.:

симъ въ чл҃вцѣхъ. на пагубу носѧщимъсѧ. съмѣрение наше. купно со съборомь... повелѣ к тому таковымь бракомъ. мѣста не имѣти въ хр(с)ь˫анѣхъ КР 1284, 334г; в горшеѥ лише носѧщихъсѧ в таковѣмъ въздрастѣ. (ἐπιφέρоυσι) ФСт XIV, 79а.

3. Быть носимым; переноситься:

съсѹды сѹща˫а в домѹ самѣмъ носитисѧ на службѹ творѧше, носѧщимъ невидимомъ (αὐτоμοτως φέρεσϑαι) ГА XIIIXIV, 155г.

4. Относиться к чемул., быть связанным с чемл.:

Вне(гд) гл҃ти намъ г҃и. і҃с х҃е… таковъ ѥсть сiхъ iменъ чинъ… б҃е се iмѧ на бж(с)твнѣмъ естьствѣ носить(с). КР 1284, 11г;

♦ на ˫азыцѣ носитисѧ мнозѣмъ см. ˫азыкъ.
5. Вынашиваться (о ребенке):

радѹсѧ [так!] марие дѣва и мати… того ради. иже ѿ тебе д҃вы˫а рожьшюсѧ б҃ѹ. м҃ти же в пазѹхахъ твоихъ ношьшасѧ. и млекомъ твоимъ въспитавшасѧ. СбТр к. XIV, 22 об.

6. Держаться на чемл., поддерживаться чемл., иметь в чемл. опору:

кр(с)ть˫аньскии сбѡръ. аки риза г(с)нѧ. ѿ мнѡгихъ странъ собрана и истъкана. и мы немощнии аки ѹтокъ сдержимъсѧ тобою. аки невидимою д҃шею. видимѡѥ тѣло нѡситьсѧ. МПр XIV, 5 об.

7. Находиться в воздухе, парить:

ре(ч) бо Дх҃ъ Б҃жии ношашесѧ верху воды. ЛЛ 1377, 36 (986); то же (ἐπεφέρετο) Пал 1406, 2г; пигасъ же баю(т) коню быти крылату... на немже ѣздѧто по аеру ношашесѧ. (ἐφέρετο) ГБ XIV, 151в; и при˫а самоилъ рогъ масла. и помаза и [Давида] посредѣ брати˫а. и ношашесѧ д҃хъ г(с)нь на [вм. надъ] дв҃домь. (ἐφήλατο) Пал 1406, 187в.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Поможем написать реферат

Полезное


Смотреть что такое "носитисѧ" в других словарях:

  • безчиньствьно — (1*) нар. Беспорядочно: подобаѥть же [монахам] вънимати прилѣжьно подвижению разоума. и не дати имъ бещиньствьно носитисѩ на неже ключитьсѩ. УСт XII/XIII, 220 об …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • онамо — (40) нар. 1.Туда: не прельстить же своимъ помышленьемъ. ѿсюду же и онамо покрадываемъ бываеть ѿ сластолюбь˫а. и погиба˫а ѿ самолюбь˫а. (ὧδε τε κἀκεῖσε) ФСт XIV/XV, 215а; [Изяслав] сдѹма с Болеславомъ и съ Индрихомъ. и съ Оугры… рекуча… а Изѧславу …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»